Да притежаваш  сграда- паметник на културата в България е не

...
Да притежаваш  сграда- паметник на културата в България е не
Коментари Харесай

5 начина да се отървем от паметник на културата

Да притежаваш  сграда- монумент на културата в България е освен извънредно противен, само че и доста безценен ангажимент. Без значение дали си я наследил или си я купил. За да я запазиш, би трябвало да се запасиш с самообладание и да приготвиш доста пари за възобновяване й. Освен в случай че, несъмнено, не решиш да се отървеш от нея и да си спестиш  главоболията и тежките процедури в общината, Министерството на културата и НИНКН, които не престават с години.  
Прочетете още
За да реставрираш монумент на културата в България би трябвало да си или мазохист или дзен – будист. Високите цени на имотите  задействаха най- тъмните им инстинкти на новите притежатели и те бързо не помниха, че сме „ най- остарелия жив град в Европа ”, че се мерим с Рим, че в Пловдив се намират прелестни мостри на къщи в жанр арт деко и баухаус.  Вместо да се гордеят с архитектурната стойност на постройката, която имат, " новите варвари "   пресмятат РЗП- то на имота, умножават го по 3-4 хиляди евро на квадрат и стартират да търсят способи да приберат няколко милиона, вместо да ги влагат в някаква „ съборетина ”.

Ето няколко изпитани метода, които се практикуват извънредно интензивно под тепетата от притежатели на такива парцели. 

Пожар

През последните десетина година  пожари избухнаха в емблематични пловдивски здания – монументи.  Горяха тютюневите хранилища на Кудоглу на ул. „ Иван Вазов ”, баня „ Орта Мезар ”, Божиловия чифлик и още няколко по-малки къщи.  Препоръчително е за запалването да разчитате на експерти, само че да имате на разположение за всеки случай и един клошар, който да обере виновността, ако обществото се развълнува изключително.



Не пропускайте празниците 

Ако се откажете от пожара по някаква причина и решите непосредствено да влезете с багера, най- добре е да го извършите по време на празниците. Тогава общинските чиновници почиват, администрацията не работи и даже да желаят /което е доста съмнително/, те няма по какъв начин да ви спрат. Все отново приказваме за почивни дни по време на някой народен или формален празник, а те са свещени за държавните чиновници. Така бе съборен склада на  " Ориент Табако " ул. „ Одрин ” 8, а също по този начин и склада на бул. „ Христо Ботев ” 51, благосъстоятелност на „ Кепитъл  Холдинг груп ”.  Това, че следващият министър на културата пристигна измежду нощ в Пловдив /Васил Минеков в случя/ и с самоувереност изясни, че " няма да позволи да се унищожи най- красивия град в България " , не оказа помощ с нищо. Изявленията му се трансфораха в следващите кухи изречения, на които пловдивчани към този момент въобще не обръщат внимание. 



Капка по капка, тухла по тухла

Бавен, само че изпитан способ, който дава сигурни резултати. Разрушавате част от покрива и отправяте молитва за дъжд. По опция - проливен дъжд. Рано или късно ще завали. След няколко сезона покривът пропада, а стените стартират да се разрушават. Ускорявате процеса като изпращате няколко служащия, които да разрушат някоя и друга вътрешни носещи стени. След няколко години към този момент разполагате с една " рискова постройка ", която заплашва животана пешеходците. Получавате от общината позволение да я обезопасите, само че по неточност събаряте последната оживяла фасада. За информация - " Верона резиденс ". По анологичен метод изчезна и тютюневия склад зад " Тотал спорт ", а на негово място сега строителният бизнесмен Таха Рахман довършва добре уплътнен жилищен комплекс. В момента по този начин се разрушава и красивата къща на ул. " Патриарх Евтимий " 2 до подлеза на Понеделник пазара. 

 

 

Където не става с пари, става с доста пари

Докато в Националният институт за монументи на културата приготвят дълъг лист с нови обекти, които следва да бъдат актувани като монументи на културата в Пловдив,  други, които към този момент имат статут на такива, неизвестно по какъв начин се оказва, че към този момент не са толкоз скъпи.  Общината, за която частната благосъстоятелност е свята и е преди публичния интерес, издава следващото позволение за срутване и багерът не закъснява. В последна сметка 4 000 евро на квадрат в центъра са си 4 000 евро. През последните дни станахме очевидци по какъв начин една от най- красивите къщи в Пловдив от началото на XX век стартира да се събаря. Оказва се, че през 2012 година с един автограф на зам. министъра на културата къщата на ул. " Цар Александър " 2 е извадена от листата с монументи. И още тогава е подписана нейната смъртна присъда. Мотивите се, че " постройката е представител на жилищната архитектура от Новото време и няма принос в типологията на жилището от този интервал ". Което очевадно не е по този начин. Последният притежател - Мирослав Стефанов, шеф на компания " Медичи Пропърти груп ", е съгласувал с НИНКН нов план за постройка с 15 метрова кота корниз, при все това сега къщата е висока 10 метра и откакто събори постройката ще стартира да строи следващата безлична кооперация. 



Бързай, няма време!

Сега настоящия лист с монументи рано или късно ще бъде допълнен с 400 нови обекта, носещи нужните белези на монументи на културата, готови от експертите в НИНКН. И защото не виждаме да се работи в режим на неотложност, а общината изрично се разгласи против мораториум до финализиранетона процедурата, през идващите няколко години все по-често ще ставаме очевидци на сходни вандалщини.  Всъщност една от аргументите събарянето на остарели здания да не е се трансформирало в народен спорт е съществуването на огромен брой притежатели, които рядко са единомислещи.  Но в такива случаи искащият да придобие парцела купува дяла на някой от притежателите и ползва някой от гореизброените способи, с цел да докара къщата до положение, в което наложително би трябвало да бъде съборена. 

 

Но варвари е имало във всички столетия. Това, което може да ги спре е безапелационният и явен закон. И твърдият ангажимент на страната да резервира културното си завещание. Хората, които имат здания монументи, би трябвало да бъдат освен принудени да ги съхраняват и реставрират, само че е наложително и да бъдат стимулирани. В Европа топлата вода от дълго време е открита и виждаме прелестно съхранено архитектурно завещание. Освобождаване от налози, туристически такси, бърз правилник за координиране на ремонтни и строителни действия, народен фонд за отбрана на монументи на културата. И, несъмнено, ристрикции за тези притежатели, които ги оставят да се разрушават. Като не трябва да забравяме, че община Пловдив е притежател или съсобственик в доста от тези здания. 

Ето няколко емблематични здания в Пловдив, които сме на път да загубим " в очакване на варварите "

Къща, ул. " Патриарх Евтимий " 2



Баня " Орта Мезар "



Къща на бул. " Шести септември "



Къщата с нимфите на ул. " Христо Г. Данов "



Къща на Гроздовия пазар



Къща на ул. " Тодор Каблешков "  

 

Две къщи на ул. " Антим I "



" В очакване на варварите " /Константинос Кафавис

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР